Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor? (2024)

Onderdelen van de keukenmachine Wanneer gebruik je welk onderdeel en waarom?

De onderdelen en de keukenmachine

Als je de trotse eigenaar bent van een keukenmachine is het handig om te weten waar je al die bijgeleverde onderdelen voor kan gebruiken. De klopper of ballongarde weet je meestal wel, maar toch wordt die soms voor doeleinden gebruikt waar je beter een vin voor kunt gebruiken. Hier wordt, één voor één, de vier meest voorkomende onderdelen uitgelegd. Het betreft hier de onderdelen van een Kitchenaid, met een kom inhoud van +/- 4.5 liter en een Kenwood met een kom inhoud van +/- 7 liter.

De grootte van de kom

Belangrijk is dat de grootte van de kom van je keukenmachine in verhouding is met wat je gaat maken. Maak in een grote kom geen kleine hoeveelheden, want dan zal de machine niet goed zijn werk kunnen doen en waarschijnlijk niet alles mee pakken. Andersom geldt ook, doe de kom niet te vol, want als de inhoud zich boven het onderdeel bevindt, wordt dit niet goed verwerkt met de rest van de inhoud.

De Ballongarde

De ballongarde wordt vaak de klopper genoemd. Op zich wel logisch, omdat hij lijkt op de klopper of garde die iedereen wel in de keukenlade heeft liggen. De garde bestaat uit ijzeren draden die samen een “ballon” vormen. Het ene merk heeft grotere en/of dikkere draden dan het andere merk. Dit heeft niet altijd iets met kwaliteit te maken, maar vaak met de grootte van de kom. Een grote garde met dunne draden heeft geen stabiliteit, daarom de dikkere draden. Ook de hoeveelheid die de garde dan moet verwerken zal meer en dus zwaarder zijn.

Wanneer gebruik je de ballongarde?

Dit onderdeel van de keukenmachine gebruik je om lucht in slagroom of eieren te kloppen. Voor licht en luchtig beslag dus. Ga hier geen boter mee opkloppen, de boter zal zeker luchtig worden, maar de machine en zeker de garde, zullen hier niet blij mee zijn. Het is te zwaar en de draden kunnen dan na verloop van tijd breken.

De ballongarde gebruik je voor:

  • opkloppen van slagroom
  • opkloppen van eiwit
  • kloppen van eieren voor een biscuit

De vin, K klopper of ook wel bisschop genoemd

Dit onderdeel van de keukenmachine heeft de naam aan de vorm te danken, het heeft de vorm van een vin. Bij Kenwood is het duidelijk een K in het midden en het heeft een vorm van een mijter. Dit onderdeel noem je voor het voor het gemak de vin.

Wanneer gebruik je de vin?

De vin gebruik je voor het kloppen van zwaardere beslagen en/of om ze te mengen of om koekjesdeeg te maken. Ook voor het mengen van bijvoorbeeld gehakt is dit onderdeel van de keukenmachine erg handig. Je zou het misschien niet zeggen, maar boter klop je perfect luchtig met dit onderdeel.

Waarvoor gebruik je de vin?

  • cakebeslag
  • botercrème
  • koekjesdeeg
  • mengen van soezenbeslag
  • mengen van gehakt
  • mengen van een koude schotel
  • kruidenboter

De deeghaak

De naam deeghaak zegt het al. Het is een haak voor deeg, een ijzeren bochtige haak die aan de onderkant iets omhoog steekt.

Wanneer gebruik je de deeghaak?

Door zijn vorm kan de deeghaak het deeg goed kneden zonder dat het deeg steeds van de haak valt. Door deeg te kneden bereik je elasticiteit. Kneden is best een zwaar klusje voor de machines. Hier is het vooral zaak om de hoeveelheid naar de kom aan te passen, anders wordt de machine te warm en draait hij in de soep.

Waarvoor gebruik je de deeghaak?

  • om deeg te kneden
  • om koekjesdeeg even door te kneden na rust
  • om gehakt te mengen
  • om koude schotels te mengen

De flexklopper

Niet iedere keukenmachine heeft een flexklopper als onderdeel. De flexklopper wordt er vaak niet standaard bijgeleverd. Hij lijkt een beetje op de vin, maar is in het midden meestal open en heeft een rubberen zijkant. Bij de Kitchenaid zit hij vast aan het onderdeel, bij de Kenwood kun je hem eraf halen en wisselen of vervangen als het nodig is.

Wanneer gebruik je een flexklopper?

Dit onderdeel wrijft als het ware tegen de zijkant van de kom, ideaal dus om bijvoorbeeld boter luchtig te wrijven, maar ook een puree of soezenbeslag kun je hiermee mooi glad draaien.

Waarvoor gebruik je een flexklopper?

  • botercrème
  • macaronbeslag
  • soezenbeslag
  • puree glad draaien

Een echte keukenhulp

De keukenmachine is een echte keukenhulp die veel hobbykoks niet meer willen missen. De machine neemt je letterlijk veel werk uit handen, want jij hebt de handen vrij om andere dingen te doen. Gebruik hem wel zoals het hoort, om er ook lang plezier van te hebben.

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6343

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.