Crunchygranola.nl > Recepten > Granola met tijgernotenschaafsel en bakbananenmeel
(paleo, glutenvrij, zonder noten, granen en lactose en écht helemaal zonder toegevoegde suiker of ander zoetmiddel)
Direct naar het recept?
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
- Granola met wát?
- Gelatine in granola, waarom eigenlijk?En kun je gelatine vervangen door iets anders? (Jahoor, dat kan.)
- Maar waar koop je dan chufa schaafsel, bakbananenmeel en gelatine?
- Nog meer fijne granolarecepten!
Granola met wát?
Misschien is het nieuw voor je, tijgernotenschaafsel en bakbananenmeel. En als dat het geval is hoop ik dat je deze granola gaat proberen! Want je zult zien dat het bijzonder goede ingrediënten zijn om in je granola-bak-repertoire op te nemen. Niet alleen in dit recept, maar ook in andere recepten zijn ze heel goed in te passen.
Maar, wat ís dan tijgernotenschaafsel?
Tijgernotenschaafsel is niets anders dan heel dun geschaafde tijgernoten. De officiële naam van de tijgernoot is chufa en de tijgernoot wordt ook wel aardamandel genoemd. Dat ‘aard’ verwijst naar de groei van de chufa. Het groeit namelijk als knolletje in de grond en is dus géén noot.
Als je meer over de chufa wilt weten, dan raad ik je aan om eens naar de site van ChufaFactory te gaan. Daar vind je er alles over.
Wat voor nu nog goed is om te weten, is de smaak van de tijgernoot. Deze is licht zoetig en nootachtig. De knolletjes zijn hard. In de geschaafde variant zorgt dit juist voor heel knapperige granola.
En bakbananenmeel?
Bakbananenmeel wordt gemaakt van gedroogde, onrijpe bakbananen. Het is een fijn meel met een goede bindkracht en een lichtzoete smaak. Ideaal dus om in granola te gebruiken.
Misschien ben je het nog niet gewend om meel te gebruiken in je granolarecepten. Het is zéker een aanrader! Niet alleen bakbananenmeel, maar bijvoorbeeld ook amandelmeel of boekweitmeel is heel geschikt. Het doet wonderen voor de structuur, de clustervorming en ook de smaak. (Kijk bijvoorbeeld eens bij de Carrot cake granola voor een granola met amandelmeel of de Granola met roze of blauwe muisjes voor een granola met boekweitmeel.)
Waarom deze ingrediënten?
Eigenlijk is het heel eenvoudig: voor nieuwe Crunchy Granolarecepten ben ik altijd op zoek naar variatie, een goede combinatie van smaken, een goede structuur en uiteraard de crunchfactor. Zowel de tijgernoten als het bakbananenmeel dragen hun steentje bij aan al deze aspecten.
De laatste tijd probeer ik vaker om toegevoegde zoetmiddelen in de granola’s te beperken. Hoewel ik graag dadels, gedroogde pruimen of abrikozen in de recepten gebruik, vind ik het ook een uitdaging om ‘het zoet’ te vinden in ingrediënten die van nature wel zoetig zijn, maar minder suiker bevatten. Zoals verschillende noten, kokos en dus ook tijgernoten en bakbananenmeel.
Met dit recept doe ik niet alleen mijn best om je smaakpapillen te plezieren, maar óók je darmflora en je algehele spijsvertering. In de tijgernoten zitten zowel oplosbare als onoplosbare vezels, beide van belang voor de werking van je darmen. Ook de cacaonibs en kokosvlokken zijn vezelrijk. Het bakbananenmeel is een uitstekende bron van resistent zetmeel, dat onder andere dient als voedsel voor onze darmflora. Het anijszaad heeft een kalmerende werking op de maag en gelatine kan bijdragen aan een gezonde darmwand.
En nu vraag je je misschien af: “Hè? Gelatine in granola?!”
Jazeker… Lees hier waarom (en waar je het door kunt vervangen, als je dat graag wilt).
Gelatine in granola, waarom eigenlijk? En kun je het vervangen door iets anders?
Wellicht is ook gelatine een wat onbekender ingrediënt voor je om te gebruiken in granola. Ik heb het hier overigens niet over bladgelatine of over gelatine met smaakjes, maar over puur en ongezoet gelatinepoeder.
Gelatine is een geleermiddel en kan ook gebruikt worden als bindmiddel. En in deze hoedanigheid helpt het je om, samen met water, de andere granola-ingrediënten te binden zodat je mooie grote granolaclusters krijgt. Ik vind gelatinepoeder een fijn ingrediënt om mee te werken, maar mocht je daar anders tegenaan kijken: ik heb wat alternatieven voor je.
Eiwit
In plaats van gelatine kun je ook gebruik maken van het eiwit van een ei. Verminder de hoeveelheid water in het recept met 50 ml tot 50 ml.
NB: ik heb het vervangen van gelatine door eiwit níet geprobeerd in dit specifieke recept. Wél in andere granola’s. Ik verwacht dan ook dat het hier prima werken zal.
Pindakaas, amandelpasta of hazelnootpasta
Ook notenpasta in je granola zorgt voor mooie clusters. Ik gebruik het graag in veel van mijn granolarecepten! Het geeft echter wel een ander effect. Met gelatine krijg je luchtiger granolaclusters, licht en knapperig. Notenpasta maakt je clusters wat voller en ‘zwaarder’, bij gebrek aan een beter woord. Én het voegt natuurlijk een extra smaak toe! Soms wil je dat, soms liever niet.
Wil je de gelatine vervangen door een notenpasta? Laat de gelatine achterwege en gebruik 60 gram pindakaas of notenpasta naar keuze. Het makkelijkst is het om de pindakaas of notenpasta eerst goed te mengen met het water, tot een homogene pasta. Meng dit vervolgens door alle droge ingrediënten. Let er op dat je een notenpasta kiest waarvan de smaak past bij de overige ingrediënten.
Toch de gelatine?
Ga je gewoon voor de gelatine? Hier lees je waar je het kunt kopen.
Waar koop je chufa schaafsel en bakbananenmeel en gelatinepoeder?
Ik houd het eenvoudig hier. Ik geef je voor elk van deze ingrediënten drie opties, in willekeurige volgorde, waar je online je slag kunt slaan.
Chufa schaafsel a.k.a. tijgernotenschaafsel
Bakbananenmeel
Gelatinepoeder
Dit is géén uitputtend lijstje, uiteraard. Gelatinepoeder zul je bijvoorbeeld ook bij andere online drogisterijen kunnen vinden en bakbananenmeel is een bekend ingrediënt in de glutenvrije wereld. Andere webwinkels waar je glutenvrije producten in kunt slaan zullen dit waarschijnlijk ook in huis hebben.
Granola met tijgernotenschaafsel en bakbananenmeel
print e-mail
Niet alle ingrediënten zijn overal te krijgen. Ik heb een handig lijstje voor je gemaakt met webshops waar je terecht kunt voor tijgernotenschaafsel, bakbananenmeel en gelatinepoeder.
Ingrediënten voor één pot:
- 80 gr chufa schaafsel/tijgernotenschaafsel
- 65 gr bakbananenmeel
- 65 gr kokosvlokken/kokoschips (ongeroosterd, ongezoet en geen kokosrasp)
- 40 gr cacaonibs
- 20 gr gelatinepoeder (2 el) (Lees hier waar je het eventueel door kunt vervangen)
- 2 à 2½ tl anijszaad (heel of gemalen kan allebei)
- ⅛ tl fijn zeezout
- 100 ml water
- 40 gr milde olijf- of avocadoolie (3 el)
Verder nodig:
- Een grote kom,
- een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).
Zo maak je de granola:
- Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
- Meng alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar.
- Voeg het water en de olie toe en meng goed. Zorg dat het echt een geheel wordt. Met een lepel gaat dat prima, maar met je handen meng je het sneller en makkelijker tot een geheel.
- Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 45 minuten.
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens weer 30 minuten bakken.
- Draai de granola voorzichtig om met een grote spatel (probeer zoveel mogelijk aan één stuk te houden) en laat nog 30 minuten bakken. (Er zit veel vocht in het granolamengsel dat allemaal moet verdampen tijdens het bakken. Vandaar de wat langere oventijd.)
- Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
- Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* Tip:
Je granola zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Al het vocht zou verdampt moeten zijn. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot.
Gevonden op: https://crunchygranola.nl/recept/granola-met-tijgernotenschaafsel-en-bakbananenmeel/
Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?
Als je eenmaal tijgernotenschaafsel, kokosvlokken en gelatinepoeder in huis hebt is het nog maar een kleine stap naar de
> Crispy vanillegranola met pure chocolade (vezelrijk, glutenvrij, zonder granen, zonder olie, paleo-proof en afhankelijk van je chocoladekeuze óók suikervrij).
Je hebt hier nog blanke amandelen, vanille en pure chocolade voor nodig. Ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt vinden.
Op deze site staat al een recept met een vergelijkbaar smaakprofiel als deze Granola met tijgernotenschaafsel en bakbananenmeel: de
> Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan (paleo, glutenvrij en vegan).
Daar wordt geen bakbananenmeel in gebruikt, maar bananenchips en geen tijgernotenschaafsel, maar tijgernotenmeel. En ondanks de vergelijkbare smaken is dit tóch een heel andere granola. Met een andere structuur, een andere bite.
De ingrediënten hiervoor zijn net wat algemener verkrijgbaar. Bananenchips, cacaonibs, gepofte quinoa en kokosvlokken zijn in elke wat grotere supermarkt te koop. En tijgernotenmeel kun je onder andere vinden in de winkels van Ekoplaza en Holland & Barrett. Ook online kun je op veel plekken terecht, bij allerhande online drogisterijen en bijvoorbeeld bij ChufaFactory, Pit&Pit of Puur Mieke.
Ik ben sinds ik het ontdekt heb vooral erg fan van chufaschaafsel, maar chufameel is nou eenmaal makkelijker te vinden in de winkelstraat. En dat is soms ook wat waard. Voor het tijgernotenschaafsel zul je online moeten zijn. Maar ik heb het uitzoekwerk al voor je gedaan!
Een heel andere granola met tijgernotenmeel is de
> Tijgernotengranola met aardbei en kokos (paleo, glutenvrij en vegan).
Ook hier wordt gebruik gemaakt van tijgernotenmeel. Met niet meer dan water, olijfolie en een snufje zout kun je al een geweldige granola cereal maken. Als je het extra feestelijk wilt, maak je het af met stukjes knapperige gevriesdroogde aardbei en een makkelijke drizzle van santen.